22-10-07

VTI-AALST, een school met geschiedenis ... (I)

Rond 1910 werd er in Aalst reeds technisch onderwijs georganiseerd, maar alleen ‘s avonds en ‘s zondags. Dat was niet zo interessant voor de werkende bevolking, en men zocht andere oplossingen. De vele Aalsterse weverijen en spinnerijen waren verplicht om vreemde “techniekers” in dienst te nemen om de machines te onderhouden en te herstellen. Zo waren er in Aalst rond die periode een 400-tal Duitse technici. Ze hadden zelfs een eigen café, op de hoek van de Nieuwstraat en de Veemarkt, namelijk “Het Duitse bierhuis”. Deze vreemde technici eisten en kregen zeer veel geld, maar hun kennis over de machines hielden ze geheim.  hist2

 

Hierdoor kunnen we gemakkelijk begrijpen dat de werkgevers dachten aan een betere technische opleiding voor sommige van hun arbeiders. Zo kwam het dat pastoor J. Willems (parochiepriester van 1879 tot 1911) in oktober 1892 in de Meuleschettestraat een lagere school oprichtte. Met vooral goede bedoelingen ontstonden in en rond de school een “patronage” en een zondagsschool. Daarnaast kwamen tal van socio-culturele organisaties zoals “De Volkskring 1904", een toneelvereniging “Langs om beter”, een muziekmaatschappij en een turnvereniging “Willen is kunnen”. De directeur van deze lagere school, André De Waegenaere, was de stuwende kracht achter een groot deel van deze organisaties.

hist1

Vanaf 1905 - 1906 begon  André De Waegenaere bij de pastoor en bij de belangrijkste werkgevers te pleiten om een dagschool voor technisch onderwijs op te richten. Na lange besprekingen kwam onder voorzitterschap van pastoor Willems, op 1 april 1911, een algemene vergadering bijeen, waarop men besliste een “VRIJE VAK- en AMBACHTSSCHOOL” op te richten. De school zou gebouwd worden op gronden die eigendom waren van de Sint-Jozefsparochie en die gelegen waren tussen de Meuleschettestraat, de Koolstraat en de Klottestraat (nu Vakschoolstraat). Op een deel van de grond stonden gebouwen van de lagere school, de rest was bouwgrond, waarop de Vrije Vak - en Ambachtsschool zou komen.
Ondertussen was men druk bezig om het nodige geld te verzamelen. Vooral onderpastoor Cyriel De Meester, die de eerste directeur van de school zou worden en A. De Waegenaere, de bezieler, deden hiervoor grote inspanningen. Reeds in mei 1911 werd de eerste steen gelegd van de smidse en van de schrijnwerkerij met houtloods en toiletten.

  hist3

 

13:15 Gepost door JH in Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.