22-10-07

Omtrent 'De Puytenput' ...

ptpt-schilderij

"De Puytenput", op een schilderij van F. Gobel 

Alhoewel de Franse maarschalk Turenne reeds in 1667 de Aalsterse stadsvesten “militair” uit de weg ruimde, bleef de onmiddellijke omgeving “buiten de stadspoorten” haar landelijk karakter behouden. Zo duurde het tot 1841 alvorens de laatste stads-grachten gedempt werden.

Waar wij nu de School- en de Meuleschettestraat kennen, liep een voetweg, net breed genoeg om te dienen als leewech voor eene coe met een zeele. Deze 551m lange Puytenputvoetweg leidde van de Gentsestraat naar de Puytenput, waar ook de Leedsche Heirbaan, de Klottestraat (nu gedeeltelijk Sinte Annalaan en Vakschool-straat) en de “Kwade straat” (V. De Saedeleerstraat) samenkwamen.

Op  enkele hoeven en de afspanning In ‘t Puytenlaweit (begin Ledebaan) na, viel er nagenoeg geen bebouwing te bespeuren.

Op de betreffende kaart in de Atlas der Buurtwegen (1841) is duidelijk te zien hoe deze viersprong zich slingerde rond de driekante Puytenput, een met eendenkroos bedekte vijver, die dienst deed als drinkput voor het vee op de meersen van de Asscherendries, aan weerszijden van de Leedsche Heirbaan.

Toen in de beginjaren van de 20ste eeuw het huidige stratenplan vorm kreeg, werd de kikkerpoel Puytenput gedicht met allerlei afval en afgedekt met een aslaag. Bij de heraanleg van de Ledebaan in 1947 werd het kruispunt verhard met kasseien.

De Puytenput bleef als toponiem bewaard en wordt o.a. bezongen in het clublied van Eendracht Aalst, dat overigens zijn eerste speelveld vond op de plek waar zich nu de VTI-sporthal bevindt.

Bitmap_in_PUITPUT-historiek
   
1. Puytenput      
2. Puytenputvoetweg / Meuleschettestraat
3. Klottestraat / Sinte Annalaan - Vakschoolstraat  
4. Leedsche Heirbaan / Ledebaan
5. Kwade Straat / Valerius De Saedeleerstraat
6. Jozef Meganckstraat
7. VTI-1-blokken V en W
8.OLV-Meuleschettekapel

Bitmap_in_PUITPUT-historiek2

10:08 Gepost door JH in Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.